Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2009 22:59 - Мадейра
Автор: bukol Категория: Туризъм   
Прочетен: 1082 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мадейра е португалски вулканичен остров който се намира в Атлантическия океан на около 640 километра от северноафриканския бряг и е част от Португалския архипелаг. Островът произлиза от вулкан и поради тази причина не е част от никоя континентална плоча, но винаги е принадлежал етнически, културно, икономически и политически към Европа (последното му изригване е било преди около 6500 години). Открит е през 1419 година от португалски мореплаватели, а малко по-късно е започва и производството на едноименните вина на острова. Също така отскоро е известен и с това, че е родно място на Кристиано Роналдо. Островът е част от Португалия - следователно и от Европейският съюз, въпреки, че е до Африка. Вината са голямата гордост на острова - и не без основание. Правят се най-вече десертни вина, от типични за Мадейра сортове грозде - Тинта негра мол (Tinta Negra Mole - пиша ги и на латиница тъй като не съм сигурен за произношението), Серсиал (Sercial), Малмси (Malmsey), Буал (Bual) и други, но тези са най-често използваните. Самите вина са сладки ароматни, в повечето случаи са тъмно кафяви - като много отлежало уиски или коняк. Мадейрата се прави по технологията на портата - с добавяне на твърд алкохол по време на ферментацията. Този метод е измислен от англичаните за да запазват виното по пътя от Португалия до Англия - в последствие са открили, че по този начин се получава нещо изключително. Основните разлики между напитките Порто и Мадейра са: при портото по време на ферментацията се добавя чист алкохол с 85 %, а при мадейрата - 95 % - цифрите звучат внушително, но вината са около 18 - 21 % алкохол. Друго нещо което прави разликата по осезаема, колкото и несериозно да звучи - това е почвата - вулканичната земя на Мадейра прави аромата й и вкуса й с дъх на варени плодове докато при портото отново има плодове, но по скоро са сушени. Вината Мадейра е най-добре да се консумират охладени за десерт. Към тях може да се съчетаят плодове, торти и други тестени десерти, а също така и една добра пура. Бях много впечатлен от това питие и за това реших да споделя удоволствието с вас :)


Тагове:   Мадейра,


Гласувай:
0




1. tera - Питието си го бива :)
24.02.2009 10:54
И аз съм го опитвала. Майка ми донесе една бутилка от там, колкото да го пробваме. Наистина имаше един доста своеобразен вкус - десертно вино с ефектен финал (както се изразяват сомелиерите) на карамел :)))
Тя каза, че там в избите са дегустирали различни вина. Ти бил ли си там или като мене само питието си пробвал? :)
цитирай
2. bukol - само съм пробвал
24.02.2009 12:19
Само съм го пробвал, но ми се ще и да отида на място да го пробвам :) . Някой ден може би...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bukol
Категория: Туризъм
Прочетен: 9226
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол